17 Haziran 2014 Salı

DÜŞLER DİYARI
TİREBOLU
DÖRT BİR YANI GÜZELLİK DOLU

TARİHİ:

Tirebolu eski bir yerleşim merkezi olup M.Ö. 650 yılında Miletoslularca kurulduğu bilinmektedir. Trabzon ve Giresun‘un yanında üçüncü önemli yerleşim merkezi olarak ilk çağlarda göze çarpar. İlçenin adı “Üç Şehir” anlamına gelen Tripolis’den gelmektedir. Eski Tirebolu üç kale içinde kurulmuştu. Bunlar, Merkez Kalesi, Bedrama Kalesi, (kıyıdan 15 km. içeride Harşıt Çayının doğusunda ) ve Andoz Kalesidir. 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasıyla burada yaşayan Rumlar Pontus devleti kurma sevdasına kapılmışlardır. Ancak Kurtuluş mücadelemizin başlamasıyla, vatanımızın dört bir tarafında olduğu gibi ilçemizde de bu hayal durdurulmuştur. İlçemizdeki mücadeleyi Topal Osman Ağa ve Tirebolulu Hüseyin Avni Alparslan kurdukları gönüllü alaylarla yapmışlardır.



Tirebolu 19. yüzyılda Trabzon iline bağlı bir ilçeydi. Giresun (1923) il olunca Tirebolu da ilçe statüsünde Giresun’a bağlandı.Daha önceleri Tirebolu’ya bağlı köy ve bucak merkezleri olan Görele (Osmanlı Döneminde), Espiye, Doğankent ve Güce Tirebolu’dan ayrılarak İlçe statüsüne kavuşmuşlardır. Bu gelişme Tirebolu’nun küçülmesine neden olmuştur.

TİREBOLU’YA NASIL GELİNİR?

Tirebolu Doğu Karadeniz sahil kısmında yer almaktadır. En yoğun ulaşım karayolu ile sağlanmaktadır.


İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Zonguldak’tan direkt otobüs seferleri mevcuttur. Ayrıca Trabzon, Rize, Artvin istikametine sefer düzenleyen otobüsler Tirebolu’dan geçmekte olup bu otobüslerle de Tirebolu’ya ulaşmak mümkündür.

Tirebolu’ya Erzurum, Bayburt, Erzincan ve Gümüşhane istikametinden gelecek olanların en kısa kullanabilecekleri yol Tirebolu-Torul-Gümüşhane yoludur. Ancak bu istikamette Gümüşhane otobüsleri haricinde pek fazla şehirlerarası otobüs bulamayabilirsiniz. Bu yol özel araçlarıyla Tirebolu’ya gelmek isteyenler için en kısa ve yoldur.

Trabzon’dan kalkış yapıp ülkemizin çeşitli merkezlerine sefer yapan otobüs firmalarının Tirebolu’da yazıhanesi bulunmakta İstanbul, Ankara Bursa ve Ege Bölgesinin yanında Malatya, Van, Gaziantep, Adana, Elazığ, gibi   Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgelerine de direkt ulaşma  imkânı vardır.

Tirebolu'ya Hava Yolu ile gelmek isteyenler en yakın havaalanı olan Trabzon Uluslararası Havaalanı'nı kullanmak durumundadırlar. Trabzon-Tirebolu arası 85 km olup, havaalanından uçak servisleri mevcuttur.
İnşaatına başlanmış olan Ordu-Giresun ortak havaalanı ulaşıma açıldığında hava yolu ile Tirebolu'ya gitmek daha da kolaylaşacaktır.



NELER ALINIR?

Yüzyıllardan bu yana fındık tarımı yörenin en önemli geçim kaynağıdır. Türkiye'nin en kaliteli fındığı Giresun'da, Giresun'un en iyi fındığı Tirebolu'da, Tirebolu'nun en iyi fındığı da beş-altı köyden oluşan Karakaya bölgesinde yetişir.

Tirebolu’nun çayı da dünya çapında şöhret kazanmıştır. Bölgede üretilen çay yapraklarından oluşturulan çay Çaykur’un 42. Fabrikası olması nedeniyle “Tirebolu 42 Numara” çay olarak pazarlanmaktadır. Bu konuda özel şirketlerde çay üretimine başlamış, “Tirebolu 42”, “Üç Kale” ve “Yıl-Ka Çay” gibi marka çaylar üretmiştir. Bu çaylardan tadanlar, Tirebolu çayının bağımlısı olmaktadır. Tirebolu’ya gelenler mutlaka fındık ve çay almalıdır.



Tirebolu’da çay, mısır, meyve ve sebze üretiminin yanı sıra el sanatları da dikkat çekicidir. İğne oyası semercilik, ağaç oymacılığı, elişi kilim ve halıcılık, hartama ve tabanca süslemeleri Tirebolu'da yapılan önemli el sanatları arasında yer almaktadır.
NELER YAPILIR?

                       

Yaz tatilinde gurbetçilerin ilgi odağı olan Tirebolu da kayıklarla muhteşem Karadeniz'in tadını çıkarmak amacıyla tekne turu yapabilirsiniz. Bu keyifli dakikalardan sonra Tirebolu Kalesinin altındaki denize sıfır konumuyla dikkat çeken Yusuf yerinde gün batımında eşsiz bir manzaraya karşı kendinize balık ziyafeti verebilirsiniz.



Tirebolu'nun tarihine tanıklık etmiş eşsiz mimari eserler olan tarihi Tirebolu evlerini ziyaret edebilir yaz-kış soğuk suyu eksik olmayan Selim Ağa çeşmesinden yazın verdiği bunaltıcı hava da serinleme şansına sahip olabilirsiniz.