Giresun’un Meşhur Yemeklerini Tattınız Mı?
Hayatım boyunca en
sevdiğim şey; yeni şehirler, yeni yerler keşfetmek olmuştur. 21 senelik hayatım
boyunca birçok ile gitmiş, birçok bölgeyi gezmiştim. Lise yıllarından beri ise
görmeyi en çok istediğim bölge Karadeniz‘di. Bundan sebep
üniversite tercihlerime Karadeniz Bölgesi‘nden bir çok ili
yazmıştım. Sonuçlar açıklandığında Karadeniz‘i kazandığımı
öğrendiğimde sevincim katlanmıştı. Daha önce hiç gitmediğim bir bölgeye gitme
düşüncesi beni çok mutlu etmişti.
Giresun’a gelince
vaktim oldukça şehri keşfetmeye çıktım. Küçük ama sevimli bir şehir seviyorumGiresun‘u.
Daha sonra yöresel yemeklerini tatmaya
başladım zamanla. Daha önce hiç tatmadığım lezzetlerdi. Size bir kaç favorimden
bahsedeceğim.
Fasulye diblesi; en sevdiklerim arasında birinci sırada yer alıyor. Pirinç ve taze
fasulyenin birbirine en çok yakıştığı yemek. Giresun’a gelip de fasulye diplesi
yemeden gitmek büyük bir kayıp olur.
Pancar sarması; görünüş olarak nerdeyse yaprak sarmasından ayırt edemezsiniz. Ama tadı
yaprak sarmasından kat kat daha güzel.
Mısır ekmeği; mısır unundan yapılan bir şaheser. Sadece ekmek olarak bile yeseniz
yedikçe yenir bir lezzeti var. Ama Giresunda yogurt ile yenmesi daha yaygın
açıkçası ben her türlü seviyorum mısır ekmeğini.
Fasulye turşusu; ilk kez görüp yediğimde çok şaşırmıştım. Egede yaşayan bir insan olarak
turşuyu sadece salatalık biber ve domates olarak görmüştüm. Fasulyeden yapılan
turşu beni çok şaşırtmıştı ama tadı gerçekten denenmeye değer. Servisi ise
diğer turşulara nazaran biraz daha değişik. Turşusu yapıldıktan sonra soğanla
birlikte bir tavada kavrularak servis yapılıyor.
Isırgan çorbası; ilk adını duydugumda tatmak konusunda çekinmiştim açıkçası :) ürkütücü
bir adı olmasına rağmen benzersiz bir lezzete sahip mutlaka denenmeli.
Galdirik turşusu; çok değişik gelen bir turşudur galdirik turşusuda. Yabanda yetişen
galdirik otundan yapılıyor.
Sakarca; ilk baharda yetişen bir ottan yapılan yemek.
Hamsi Pilavı/Böreği; ben buraya gelene kadar sadece hamsi kızartması
yemeğini biliyordum. Hamsi denince aklıma sadece kızartma gelirdi. Oysa hamsi
hem pilava hem böreğe koyulabilen benzersiz bir lezzet. Karadeniz insanı
yaratıcı kırk yıl düşünsem aklıma hamsili börek yapmak gelmezdi ama iyi ki
birilerin aklına gelmiş bu güzel lezzeti Karadeniz mutfağına kazandırmışlar.
Genelde tattığım
yemekler otlardan yapılıyordu. Bir arkadaşım demişti ki ”Giresun mutfağı
vejetaryendir. Her otu pişirir yeriz.” Ama bir o kadar da lezzetli bir
mutfak. Sevdiğim ve benimsediğim yemekleri sizlerle paylaşmak istedim. Sizinde
çok sevdiğiniz, vazgeçemediğiniz Karadeniz yemeklerini paylaşmak
isterseniz lütfen aşağıya yorum bırakın şimdiden teşekkürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder